Ömür Akkor'dan Anadolunun Sonbahar Tatlıları
Anadolu'nun en güzel zamanıdır bence sonbahar, artık sıcak
yaz günleri yerini serinliğe bırakır gelecek kış ayları için hazırlıklar
başlar... Pekmezler depoda, salçalar kilerde, kuru meyve ve sebzeler çoktan
toplanıp bez torbalarda saklanmıştır.
Bu yazımda sizlere Anadolu'nun bereketli mutfağından pekmezli iki tarif vermek istiyorum hem de ayvanın ve kabağın tam zamanıyken...
Pekmezli balkabağı
1 kilo dilimlenmiş balkabağı
Yarım su bardağı su
2 su bardağı pekmez
Hazırlanışı
Balkabağını su ile beraber bir tencereye koyun ve kısık ateşte 30 dakika pişirin. Balkabağı suyunu çekmeye yakın pekmezi ilave edip 3 dakika beraberce pişirip ve altını kapatıp dinlenmeye bırakın. 30 dakika sonra dilerseniz kaymak yahut tahin yahut cevizle ya da hep beraber servis edin.
Ayva bastı
4 adet ayva
50 gr tereyağı
1 yemek kaşığı kırık pirinç
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı su
1 dilim limon
Hazırlanışı
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Ortadan ikiye kesip kararmaması için limonlu suda bekletin. Limonlu suda bekletilen ayvaları geniş bir tencereye dizin ve üzerine suyu ilave edin. Pirinci de ekleyip 30 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın suyunu iyice çekmiş olmalıdır. Suyunu çekince pekmezi ve tereyağını ekleyin. Bir kaç dakika beraber pişirip altını kapatıp dinlenmeye alın. Soğumaya başlayınca sade olarak ya da kaymakla servis edin.
Bu yazımda sizlere Anadolu'nun bereketli mutfağından pekmezli iki tarif vermek istiyorum hem de ayvanın ve kabağın tam zamanıyken...
Pekmezli balkabağı
1 kilo dilimlenmiş balkabağı
Yarım su bardağı su
2 su bardağı pekmez
Hazırlanışı
Balkabağını su ile beraber bir tencereye koyun ve kısık ateşte 30 dakika pişirin. Balkabağı suyunu çekmeye yakın pekmezi ilave edip 3 dakika beraberce pişirip ve altını kapatıp dinlenmeye bırakın. 30 dakika sonra dilerseniz kaymak yahut tahin yahut cevizle ya da hep beraber servis edin.
Ayva bastı
4 adet ayva
50 gr tereyağı
1 yemek kaşığı kırık pirinç
1 su bardağı pekmez
1 su bardağı su
1 dilim limon
Hazırlanışı
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın. Ortadan ikiye kesip kararmaması için limonlu suda bekletin. Limonlu suda bekletilen ayvaları geniş bir tencereye dizin ve üzerine suyu ilave edin. Pirinci de ekleyip 30 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişmeye yakın suyunu iyice çekmiş olmalıdır. Suyunu çekince pekmezi ve tereyağını ekleyin. Bir kaç dakika beraber pişirip altını kapatıp dinlenmeye alın. Soğumaya başlayınca sade olarak ya da kaymakla servis edin.
Yorumlar
Yorum Gönder