Kayıtlar

Aralık 14, 2014 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

Ratatouille Nedir?

     Ratatouille  (Ratatuy) nedir? Her ne kadar ilk olarak Disney Pixar tarafından bildiğimiz ve severek izlediğimiz çizgi film olarak aklımıza gelse de aslında bir vejeteryan yemeğidir. Ratatouille, Fransa'nın Provence bölgesinde yer alan ve bölgenin merkez şehri Marsilya'dan çıkmış çok hafif ve bir o kadar faydalı bir lezzet. Marsilya, bölgenin en önemli kültür şehri olmasının yanı sıra mutfak kültürü ile de dünyaca ünlü bir bölgedir. Bu nedenle Marsilya'da taze sebze ve meyve ile beslenme oldukça önemli yer tutar.  Ratatouille, -biz her ne kadar çizgi filmdeki fare olarak tanısak da- Fransızca "Bulamaç" anlamına gelir. Fransa'nın yoksul ve fakir zamanlarında keşfedilmiş bir lezzettir. Bir zamanlar ülkede yoksulluk varken bile Fransızların lezzete ne kadar önem verdiğinin kanıtı olan bu yemek şu an Fransa başta olmak üzere birçok iyi restoran menüsünde yerini almıştır. Ratatouille tamamen sebzelerden oluşur. Bu bağlamda vejeteryanlar ve diyet yapa...

MUTFAKLA İLGİLİ ŞEHİR EFSANELERİ

              Esmer şeker işlemden geçmediği için doğaldır, teflon tava çizilerse çöp olur, ızgara et sağlığa zararlıdır... Bildikleriniz unutun! İşte doğru olarak bilenen yanlışlar... Çocukken büyüklerimizden aldığımız bilgiler ömrümüz boyunca aklımızdan çıkmaz. Bu bilgilerin doğruluğunu pek sorgulamayız. Uzmanlar, çocukken edinilen mutfakla, yeme içmeyle ilgili bilgilerin daha da kalıcı olduğunu söylüyor. Zira sürekli değişim halindeki dünyada insanlar mutfağı, kendilerini güvende hissettikleri bir yer olarak görüyor, diğer toplumsal alanlara göre mutfakla ilgili alışkanlıklar daha uzun sürede değişiyor. Büyükanneden toruna, anneden çocuğa, ağızdan ağza aktarılan bilgiler sorgulanmadan kabulleniliyor, insanlar bunları kendi doğruları arasına katıyor. Mutfakla ilgili yalan yanlış bilgiler oldukça fazla. Bunlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Önyargılardan kurtulursak, daha özgür olabiliriz.        IZGARA KANSERE...

EKMEK KUTSALDIR! GELENEKSEL EKMEĞE SAHİP ÇIK

            Türkiye, ekmek tüketiminde Avrupa birincisidir. Sadece İstanbul'da her gün, 12 milyon ekmek satılmaktadır. Ekmeğin ana maddesi buğdaydır. "Ruşeym" buğdayın vitamin, mineral ve yağ deposu, yani özüdür. "Kepek" ise buğdayın lif ve mineral kaynağıdır. Buğday geleneksel değirmenlerde öğütüldüğünde tam buğday unu elde edilir. Rengi daha koyudur, çünkü buğdayın gerek ruşeymi ve gerekse de kepeği unun içerisindedir. Tam buğday unundan doğal ekşi maya ile üretilen ekmeğe "geleneksel ekmek" denir. Geleneksel ekmeğin bir diliminde diğer ekmek türlerinden çok daha fazla lif, vitamin ve mineral vardır. Geleneksel ekmekte doğal olarak bulunan vitamin ve mineraller insan vücudu tarafından kolaylıkla özümsenir. Geleneksel ekmekte küf daha geç oluşur, dolayısıyla bu ekmeğin raf ömrü daha uzundur. Endüstriyel değirmenlerde öğütülüp paketlenen un ise daha açık renklidir, çünkü kepek ve ruşeym içermez. Kepek ve ruşeymi elenmiş bu un, ayrıca,...